Veljko Barbieri: „Veliki mediteranski kanconijer“
predstavljaju: Ljubica Hardman, Ivana Prijatelj Pavičić
Petak, 27.9. / 18.00 / Velika dvorana
Mediteran je središte svijeta, izvor iz kojeg je potekla civilizacija, s njom i gastronomsko nasljeđe pradavnih vremena i drevnih ložišta, stoga nedvojbeno zaslužuje da ga Veljko Barbieri opjeva i opiše u Velikom mediteranskom kanconijeru, krunskom djelu svojega gastronomsko-književnog opusa. Od zore antičke civilizacije do užurbanih kairskih tržnica, od Gibraltara do Bliskoga istoka, od Homera do Petra Hektorovića, od bogovskih gozbi do marendina u dalmatinskim konobama, Barbieri isprepliće ovo gastronomsko-književno remekdjelo nadahnuto mediteranskom gastronomskom riznicom.
Podijeljen na 90 poglavlja po namirnicama odnosno pojedinim jelima, Veliki mediteranski kanconijer donosi više od 350 recepata koje je autor sam spravio i fotografirao. Uz obilje izvrsnih i vrlo primjenjivih recepata, uvodni dio svakog od 90 poglavlja posvećen je nekoj temi, odnosno osobama, događajima i svemu onome što tvori Mediteran čime obogaćuje naše poznavanje kulture i povijesti ove kolijevke civilizacije.
Upečatljivo je autorovo silno detaljno poznavanje gastronomske povijesti Mediterana i autora koji su pridonijeli prenošenju drevnih običaja i jela sve do današnjih dana.
Naklada: V.B.Z.
AUTOR FOTOGRAFIJE: STIPE SURAĆ