nedjelja, 12.5.2019. / 12 sati / velika dvorana
Hrvatska kuharica
nakladnik: Školska knjiga
Hrvatska kuharica nije samo knjiga recepata.
Hrvatska kuharica je putovanje kroz tradicijsko kulinarstvo naše zemlje kojim se utiru putevi stvaranja identiteta cjelokupne hrvatske gastronomije. Ujedno ova kuharica obilježava i jednu od važnijih faza u povijesti hrvatske gastronomske i restoranske scene.
Autor koncepta knjige je chef Mate Janković, art-direktorica projekta je Ana Marija Žužul, a autori recepata su trideset šestorica vodećih hrvatskih chefova koji znalački interpretiraju hrvatska tradicionalna jela i tradiciju kuhanja.
Ideja je Hrvatske kuharice na suvremeniji način definirati što bi mogla biti autentična hrvatska kuhinja s obzirom na sve utjecaje pod kojima je ona nastajala.
U taj projekt uključeni su chefovi iz svih krajeva Hrvatske, podijeljene na četiri regije: Istru, Sjeverno Hrvatsko primorje i Gorski kotar, zatim Središnju Hrvatsku, Južno Hrvatsko primorje – Dalmaciju te Istočnu Hrvatsku.
Svaki je chef za Hrvatsku kuharicu napisao četiri recepta iz bogate riznice hrvatske gastronomske tradicije prema kojima se pripremaju predjela, glavna jela i deserti isključivo od lokalnih namirnica.
Takav je pristup pridonio različitosti receptura.
Prema receptima mogu kuhati svi, i početnici i profesionalci, i to bez prevelikih komplikacija i primjene težih kuharskih tehnika i profesionalne opreme.
Trideset šest ponajboljih hrvatskih kuhara iz 33 najbolja hrvatska restorana kreiralo je 155 recepata predjela, glavnih jela i slastica: Rudi Štefan, David Skoko, Andrej Barbieri, Priska Thuring, Deniz Zembo, Zdravko Tomšić, Danijel Đekić, Goran Kočiš, Hrvoje Zirojević, Ante Udovičić, Damir Modrušan, Damir Tomljanović, Marin Rendić, Matija Bregeš, Nikola Hrelja, Deni Srdoč, Nenad Posavac, Teo Fernetich, Marijo Čepek, Ana Grgić, Raul Lajtman, Petra Jelenić, Hrvoje Kroflin, Marko Palfi, Goran Stanisavljević, Marko Gajski, Eta Gverović, Mate Janković, Daniela Kramarić, Smiljana Matijaca, Ivan Pažanin, Braco Sanjin, Ivan Tomašević, Željka Kovčalija, Branimir A. Tomašić i Goran Sirovec.
Cilj je ove kuharice pokazati rezultate njihova promišljanja o trenutačnom stanju, ali i budućnosti hrvatske gastronomije.
Upotreba lokalnih namirnica, suradnja s lokalnim proizvođačima hrane, reinterpretacija zaboravljenih jela i stvaranje hrvatskog street fooda zajedničke su osobine njihova pristupa definiranju hrvatske kuhinje.
Ova će Hrvatska kuharica trajno zabilježiti i definirati ovaj naraštaj hrvatskih chefova koji je počeo nešto novo i važno u hrvatskoj gastronomiji.
U promociji sudjeluju:
- Tea Mamut (Oš kolač)
Splićanka Tea Mamut je hrvatska slastičarka nove generacije i jedna od rijetkih koja je svoj hobi pretvorila u strast, a strast u profesiju. Jedina je Hrvatica s diplomom prestižne američke CIA (Culinary Institute of America), smjer slastičarstvo. U potrazi za novim iskustvima Tea je stažirala u prestižnim restoranima širom svijeta: Daniel u New York City, Bar Boulud, Dinner by Heston Blumenthal i William Curley u Londonu. Iskustvo je stjecala i u legendarnom Kellerovom Per Se, Bouchon Bakery, Eleven Madison Park te u još jednom, Michelinovim zvjezdicama nagrađenom restoranu, LaVie u Njemačkoj. Nakon višegodišnjih lutanja svijetom, Tea ponovno živi u Hrvatskoj te u sklopu restorana kavane Perivoj u Splitu nudi svoje slastice pod imenom O’š kolač. To je ujedno i njen prvi samostalni brend. (izvor: okusi.eu)
- Ivan Pažanin (Štorija by Biberon)
Ivan Pažanin, još je od tinejdžerskih dana ljubitelj spravljanja hrane. Već za vrijeme školovanja napravio je svoje prve velike korake u jednom od najprestižnijih splitskih restorana. U želji da proširi i usavrši svoje kulinarsko umijeće, kreće u inozemstvo gdje se specijalizirao za mediteransku, francusku i talijansku kuhinju. Svoje vrhunsko kulinarsko umijeće pokazao je radeći za luksuzne restorane, a javnosti je najbolje poznat kao član žirija showa “Tri, dva, jedan – kuhaj!”.Trenutno u svojoj Štoriji u Splitu usrećuje sve one željne prave mediteranske spize. Svako postignuće cijeni, ali izdvojio bi kuhanje za poznate osobe iz redova glumaca i tenisača, članove kraljevske obitelji, i za tim Formule 1. Osim spravljanja vrhunske hrane, obožava provoditi vrijeme sa svojim prijateljima, a kako je iz Splita, omiljeni mu je hobi, naravno – nogomet! (izvor: inspireme.hr)
MUDRI LIBRI
mfk program predstavljanja publicistika
AUTOR FOTOGRAFIJE: FEĐA KLARIĆ